• Panflex Specialist in flexibele rookafvoer
    en lucht en ventilatieslangen

Over panflex

Panflex is specialist in flexibele rookafvoerleidingen van cv-toestellen en producent van de betere luchtslangen voor ventilatiedoeleinden.
Distributie van alle materialen CV- en ventilatiesystemen vindt plaats via bekende, landelijk opererende technische groothandelaren. Industriële slangen worden hoofdzakelijk geleverd aan machinefabrikanten.

 

GESCHIEDENIS VAN PANFLEX
Panflex is in 1965 opgericht als Technisch Bureau Pan B.V. Het bureau importeerde technisch hoogwaardige, flexibele slangen. Het assortiment bestond uit ventilatieslangen, die uit Amerika werden geïmporteerd en industriële slangen, die uit Duitsland kwamen.

Door de opkomst van HR-ketels is de afname van flexibele slangen in Nederland enorm gestegen. Ze werden gemeengoed bij de installateurs. Flexibele slangen waren in die tijd een geheel nieuw verschijnsel in Nederland. De hoge rendement CV-ketel was in opkomst. Deze brachten echter meer vochtafscheiding in de schoorsteen met zich mee, waartegen de bestaande rookgaskanalen niet bestand waren. In plaats van een nieuwe schoorsteen te bouwen - een kostbare zaak - kon volstaan worden met een nieuwe voering met behulp van flexibele slangen.

Midden jaren tachtig begon het bedrijf uit oogpunt van kostenbeheersing en logistiek met de eigen productie van slangen voor woningbouw en utiliteit. Het van oorsprong Amerikaanse machinepark dat hiervoor werd gebruikt, werd voor een deel aangepast om aan de specifieke vraag van de Nederlandse markt te voldoen. Het gebruik van flexibele slangen nam een grote vlucht in ons land. Er werd overgestapt op slanglengtes tot 50 meter van verschillende diameters. Door de ontwikkeling van de machines werd bovendien ook maatwerk mogelijk. In samenwerking met gebruikers ontwikkelt Panflex producten voor hun specifieke toepassingen.

 

PANFLEX NU      

Rond 1995 leidde de enorme vraag naar flexibele slangen voor rookgasafvoer tot het compleet maken van het systeem met een inmiddels gepatenteerde veilige aansluitmethode: een siliconen mof tussen ketel en slang. Panflex heeft hiervoor als enige bedrijf in Nederland het Gastec QA-keurmerk.

 

NIEUWE PRODUCTONTWIKKELINGEN 

ROOKGASAFVOER
Een nieuwe ontwikkeling, die sinds 2000 inzette, is de flexibele kunststof slangen voor rookgasafvoer. Het bestaande RVS assortiment is uitgebreid met een groot aantal kunststof slangen. Panflex is hierdoor uitgegroeid tot specialist op het gebied van flexibele rookgasafvoerleidingen.

Sinds 2004 worden speciale producten ontwikkeld voor de nieuwste generatie hoge rendements hogedruk CV-toestellen, zoals de dubbellaags afvoerleidingen, die tegen hoge druk bestand zijn. Ook de gepatenteerde aansluitsystemen zijn hierop aangepast, bijvoorbeeld door verdichting van de siliconen.

De ontwikkelingen worden op de voet gevolgd. Zo is er de trend dat nieuwe en gereno-veerde appartementen over een eigen hogedruk ketel beschikken. Voor stapelbouw ontwikkelt Panflex daarom momenteel een rookgasafvoerleiding met 50 mm diameter, waardoor meerdere slangen in één kanaal passen.

VENTILATIESLANGEN
Was er voorheen sprake van natuurlijke ventilatie door kieren in de woningen, tegenwoordig zijn gebouwen in het kader van energiebesparing goed geïsoleerd. Ter voorkoming van overbodig energiegebruik bestaat sinds 2000 het EPC-keurmerk voor huur- en koopwoningen. Door gebrek aan natuurlijke ventilatie ontstond behoefte aan mechanische ventilatie. Doordat deze mechanische ventilatie, bijvoorbeeld in de vorm van ventilatoren, geluidsoverlast kunnen veroorzaken, zijn geluidsdempers vereist. De hiervoor door Panflex ontwikkelde en gepatenteerde geïsoleerde slang, de master geluiddemper, biedt demping over het gehele frequentiespectrum, hetgeen uniek is in de markt.

 

WTW          
In nieuwe en gerenoveerde woningen worden veelal WTW (warmte terug winning) systemen geïnstalleerd. In Amsterdam geldt dit zelfs voor alle gerenoveerde appartementen. De groei van WTW is honderd procent op jaarbasis. Het aansluitadapter tussen WTW-unit en flexibele slang is eveneens een eigen ontwikkeling van Panflex, waarvoor eveneens patent is aangevraagd. De aansluitadapter is alleen door Panflex leverbaar. Klik HIER voor een animatie die de werking van WTW weergeeft.

  

INDUSTRIËLE SLANGEN      
In samenwerking met machinefabrikanten is in de loop der jaren een aantal bestaande transportleidingen aangepast aan de Nederlandse markt. Panflex biedt op dit moment het breedste assortiment polyurethaan transportslangen voor met name vaste stoffen. Binnen deze productrange kunnen alle mogelijke soorten, diameters en kwaliteiten geleverd worden met elk hun specifieke eigenschappen en toepassingen.

De meest actuele ontwikkeling betreft de mobiele heater. Deze wordt steeds vaker ingezet om (bouw)activiteiten ook onder koude weersomstandigheden te kunnen continueren. Daardoor is er een enorme toename van de vraag naar flexibele slangen, waarin Panflex voorziet met een speciaal daarvoor ontwikkelde reeks producten.