483 woorden
2 minuten leestijd

Concentrische ketelaansluitingen voor extra veiligheid

Panflex is specialist in rookgasafvoersystemen en ventilatieslangen. Het bedrijf produceert al jarenlang flexibele rookgasafvoerleidingen die gebruikt kunnen worden als voering in een bestaand bouwkundig schoorsteenkanaal. Panflex heeft geschikte systemen voor zowel laagbouw als hoogbouw en voor zowel nieuwbouw als renovatie.

'Voor de installateur heeft het eigen merk als voordeel dat het montagegemak uitermate groot is'

Wanneer de cv-ketel vervangen moet worden, moet ook het complete rookgasafvoersysteem worden vervangen. Het gaat dan om de dakafwerking, rookgasafvoerleiding, schachtuitgang en ketelaansluitdelen. Deze werkzaamheden mogen alleen uitgevoerd worden door gecertificeerde installatiebedrijven. Door steeds met de systemen van Panflex te werken, ben je ervan verzekerd dat de aansluitingen perfect op elkaar aansluiten. Dankzij de eigen fabricage zijn de systemen erg sterk. Voor de installateur heeft het eigen merk als voordeel dat het montagegemak uitermate groot is. De montage gebeurt daardoor snel én veilig.

INOX en ROAX
Door flexibele rookgasafvoerslangen te gebruiken in het bestaande kanaal, hoeven de bestaande kanalen en starre metalen afvoerbuizen niet aangepast te worden. De INOX en ROAX flexibele slangen roesten niet en zijn GASTEC QA gekeurd. Doordat ze glad zijn van binnen, zijn ze gemakkelijk door te voeren in bestaande schoorsteenkanalen. INOX is geschikt voor cv-toestellen met een maximale rookgastemperatuur tot 250°C. Er wordt gebruik gemaakt van de sterkste staalsoort (RVS 316Ti) en een dubbele felsnaad. De ROAX slangen bestaan uit polypropeen kunststof en zijn geschikt voor temperaturen tot 120°C. Deze kabels zijn lichter en met name geschikt voor nieuwbouw, waarbij de kanalen recht zijn en weinig obstakels hebben. Beide slangen zijn in verschillende diameters verkrijgbaar.

Buis-in-buis constructie
De INOX en ROAX flexibele rookgasafvoerslangen zijn een perfecte combinatie met de SAFEFIT concentrische ketelaansluitingen. Deze zijn door de buis-in-buis constructie zeer veilig in gebruik, vertelt Henry Kale, accountmanager bij Panflex. “Vroeger werden ketels parallel aangesloten. Tegenwoordig werken steeds meer ketelfabrikanten met een concentrische aansluiting. Daarbij zit het rookgasafvoerkanaal in het middelste gedeelte van de buis en de luchttoevoer eromheen. Mocht er een lekkage zijn, dan komt het gas niet in de ruimte terecht, maar in de ketel waar vervolgens een storing aangegeven wordt. De kans op koolmonoxidevergiftiging is dan nog vrijwel nihil.” De buitenpijp van de SAFEFIT aansluiting bestaat uit aluminium en de binnenpijp uit kunststof. De producten zijn voorzien van een CE-markering conform de norm EN 14471.

‘Mocht er een lekkage zijn, dan komt het gas niet in de ruimte terecht’

“Zowel voor nieuwbouwprojecten als renovatie leveren we een uitgebreid, compleet pakket”, gaat Kale verder. “We hebben bijvoorbeeld een schachtaansluiting die flexibel aan te sluiten is, zowel met INOX als ROAX slangen. Het concentrisch aansluiten naar de ketel toe is universeel. Ik adviseer wel altijd om geen merken te mixen.” Panflex bracht de SAFEFIT concentrische ketelaansluitingen dit jaar op de markt. Het nieuwe pakket is verkrijgbaar via diverse groothandels. Wil je advies over de systemen, dan kun je dit ook direct opvragen bij Panflex.

Installatie en Bouw | Louwers Mediagroep | Tekst: Desiree Pennings | Beeld: Panflex

Nieuwsoverzicht