392 woorden
2 minuten leestijd

De stilste dempers van Nederland

Gedreven door de hoge energietarieven én klimaatdoelstellingen kiezen steeds meer woningeigenaren ervoor om hun woning te verduurzamen. Spouwmuurisolatie, dakisolatie en triple glas voorkomen dat energie (warmte) naar buiten verloren gaat en bieden dé perfecte omstandigheid voor een warmtepomp. “Wie grondig isoleert, moet ook voldoende ventileren”, benadrukt Henry Kale, Accountmanager bij Panflex. “Gelukkig zijn steeds meer bewoners zich hiervan bewust. Ventilatiesystemen met warmteterugwinning gaan als warme broodjes over de toonbank. Een goede ontwikkeling, waarbij helaas een nieuw probleem om de hoek komt kijken: geluidsoverlast.”

“In ons Bouwbesluit is een maximaal installatie-geluidsniveau van 30 dB(A) of lager voorgeschreven. Aangezien een WTW-systeem gemiddeld tussen de 55 en 60 dB(a) produceert, moet je behoorlijk wat geluid wegfilteren”, aldus Kale. “Om geluidsoverlast te voorkomen, is het belangrijk dat de installatie goed geëngineerd en geïnstalleerd wordt. Niet alleen leidingdiameters, luchthoeveelheden en luchtsnelheden moeten kloppen, maar de installatie moet ook vrij zijn van obstructies. Immers geeft weerstand ook geluid. Geluiddempers op de unit en de ventielen kunnen vervolgens voor de additionele demping zorgen.”

Snel en goed
Motoren van WTW-ventilatiesystemen produceren laagfrequente tonen van 125 tot 500 Herz, weet Kale. “Dit zijn ‘lange golven’, die je zo snel en goed mogelijk uit de luchtstroom wilt wegnemen. Om het ‘invoegverlies’ mogelijk te maken, zijn akoestische slangen of dempers van minimaal 1 meter nodig. Een afmeting waaraan onze producten exact voldoen. Sterker nog: wij beschikken over de beste en stilste dempers die in de markt verkrijgbaar zijn!”

Bij de bron gedempt
De akoestisch geïsoleerde en flexibele ventilatieslangen maken onderdeel uit van het WTW-Pakket van Panflex, dat tevens bestaat uit twee thermisch geïsoleerde ventilatieslangen, acht RVS slangklemmen en een rol Alutape.  “Ons WTW-Pakket is verkrijgbaar voor alle gangbare diameters (125 tot 200 mm), bestaat sec uit A-merk producten en ligt standaard op voorraad bij de bekende technische groothandels”, aldus Kale. “De akoestisch ventilatieslangen zijn al aan één zijde afgetapet, waardoor zij direct op de WTW-unit aangesloten kunnen worden. Hierdoor wordt zoveel mogelijk geluid al bij de bron gedempt. Doordat we gebruikmaken van een jeukvrije Ecose isolatiewol, worden bovendien een fijnere montage én de allerbeste geluiddemping geborgd. In de meest gangbare diameters en met een slanglengte van 1 meter kunnen we 30 tot 33 dB(A) aan geluid reduceren! Daarmee zijn we uniek in Nederland.” Voor wie naast het invoegverlies ook de overspraak wil reduceren, biedt Panflex tevens een uitgebreid assortiment overspraakdempers.

Stedenbouw
Tekst: Lieke van Zuilekom-Bousema

Nieuwsoverzicht