816 woorden
4 minuten leestijd

Meer aandacht voor ventilatie door corona

SAMENWERKING PANFLEX EN KLEMKO 

InstallatieTotaal
Tekst: Carla van der Meer
Foto’s: Van Emst Vakfotografie

“ER IS MOMENTEEL MET HET CORONAVIRUS EEN HELE ONTWIKKELING IN DE VENTILATIEBRANCHE”, ZEGT NICK VAN DE KLUNDERT. HIJ IS COMMERCIEEL MANANGER BIJ ZUSTERBEDRIJVEN KLEMKO EN PANFLEX, DIE SINDS JANUARI SAMENWERKEN. “ER IS MEER VRAAG NAAR GEZONDE LUCHT GEKOMEN. BIJ WONINGEN EN KANTOREN KOMT FRISSE LUCHT IN VEEL GEVALLEN NIET MEER VAN NATURE BINNEN. DAT WORDT GEREGELD VIA VENTILATIE-SYSTEMEN. MAAR DAT DIT GOED GEBEURT, HEEFT NU EXTRA AANDACHT.”  

Panflex produceert en levert onder andere ventilatieslangen en Klemko levert elektromaterialen zoals schakelmateriaal, kabelkanalen, wandgoot, installatiemateriaal en ledverlichting. “We waren in januari net samen en toen kwam eind februari het coronavirus”, vertelt Van de Klundert. “Goed geventileerde lucht is de laatste maanden alleen maar belangrijker geworden. We zien dat de mensen nu ook meer op zoek zijn naar een goede ventilatie. Met een ventilatiesystemen filter je het coronavirus er niet uit, maar ventileren heeft zeker een positief effect. Er zijn studies in Amerika gedaan die dit laten zien. Als je niet ventileert, dan blijven kleine deeltjes in de lucht hangen. Dan is de kans groter om met het virus besmet te raken. Als er een raam opengezet wordt, dan slaan de deeltjes door de bewegende lucht neer. Oppervlakken zijn goed schoon te maken en je kunt regelmatig je handen wassen. Door de lucht in beweging te houden en te verdunnen, is de kans kleiner dat je het virus oppakt. Er is bewijs dat, ook al zit je op 1,5 meter van iemand in een niet goed geventileerde ruimte, die afstand eigenlijk geen zin heeft. De deeltjes blijven in de lucht hangen. Daarom is ventilatie belangrijk. Want dan slaan de deeltjes neer en dan is de kans kleiner dat het virus overgedragen wordt.”

Antibacteriële coating
Door de samenwerking leveren Klemko en Panflex een compleet pakket voor de W en E installateur. “We maken de ventilatiesystemen niet zelf maar we produceren en leveren wel alles erom heen om aan te sluiten en lucht te verplaatsen, zoals kunststof flexibele ventilatieslangen”, laat Van de Klundert weten. Deze slangen worden binnenin ook voorzien worden van een antibacteriële coating. Die coating zorgt ervoor dat schimmels en bacteriën zich niet aan de slang kunnen hechten. “In een woonhuis of op kantoor komt altijd vocht en stof vrij”, geeft Van de Klundert aan. “Dat komt in de slangen terecht. Het is belangrijk dat de ventilatieslangen regelmatig gereinigd worden. Met de antibacteriële coating hoeft dat minder vaak, omdat de bacte-riën en schimmels zich niet aan het oppervlak kunnen hechten. Zo krijg je schonere, gezondere lucht in je woning of kantoor. We proberen om met een innovatieve en veilige manier zo schoon mogelijke lucht bij de mensen te krijgen.” 

Installateur erbij betrekken
“Verder leveren we kabelkanalen, leidingkokers en het benodigde bevestigingsmateriaal. We kijken constant naar wat we nog verbeteren kunnen. Hierin betrekken we ook de installateur. Zo hoorden we van de installateur dat de gebruikelijke glaswol vezels afgeeft en in de handen prikt, wat erg irriteert. We hebben daarom onze slangen met een nieuw soort glaswol omwikkeld, Ecose glaswol. Dit is voorbehandelde glaswol die ervoor zorgt dat de deeltjes niet irriteren zoals bij de gebruikelijke glaswol. De installateur hoeft dus geen handschoenen meer aan. Ook is de dempingswaarde van onze akoestisch geïsoleerde ventilatieslangen veel beter geworden, doordat er veel minder geluid vrijkomt. De ventilatiesystemen zelf worden al wel steeds stiller, maar toch is het niet fijn als er een apparaat in je huis of op kantoor staat te zoemen. Met onze geïsoleerde slangen zorgen we ervoor dat het geluid nog meer gedempt wordt.” 


Innovaties combineren
“Door de samenwerking met Klemko kunnen we onze innovaties combineren”, aldus Van de Klundert. “De E is een nieuwe markt voor ons, maar we merken dat de scheidingslijn tussen W en E wat vervaagt. Het is goed om een totaalpakket te kunnen bieden en om een goed advies te kunnen geven. We hebben allemaal productspecialisten, die op een project advies kunnen geven voor het gebruik van de juiste producten. Met W en E samen kunnen we overzicht houden en zijn we klaar om te helpen met advies. We hebben showrooms waar de installateurs en andere klanten langs kunnen komen om de producten te bekijken en om ze zelf vast te houden. Dat zegt vaak veel meer dan een product van een plaatje bekijken. Voor ons is het belangrijk om met de installateur in gesprek te gaan. Dan hoor je dingen waar de installateur tegenaan loopt, zoals glaswol dat jeukt aan je handen. Of het levert nieuwe innovaties op, zoals een ledspotje dat je maar op één manier kunt aansluiten zodat je het nooit verkeerd kunt doen.”

Overzicht en advies
“Door de samenwerking is er nu veel meer research en development”, zegt Van de Klundert. “Samen gaan we producten ontwikkelen en nieuwe dingen creëren. Op allerlei manieren willen we de ventilatiemarkt verder helpen. De installateur heeft de vraag en wij hebben de oplossing.”

Nieuwsoverzicht