1128 woorden
5 minuten leestijd

Minder geluid door akoestische slangen

FLEXIBELE VENTILATIESLANGEN ONDERDEEL VERDUURZAMING 

In de bloemenbuurt in Didam is Panflex bezig bij een project van 95 woningen die voorzien worden van flexibele ventilatieslangen van het bedrijf. Het eerste deel is klaar. Het tweede deel start in week 22. “De hele buurt wordt verduurzaamd”, vertelt Henry Kale, accountmanager bij Panflex. “Daar maken onze ventilatieslangen deel van uit. De woningen hebben verder een Orcon HRC 300 EcoMax CO2-gestuurde WTW-unit gekregen, er is een nieuwe gevel omheen gebouwd en er zijn zonnepanelen geplaatst.”

De opdrachtgever is woningbouwvereniging Plavei en de adviseur is Nieman Raadgevende Ingenieurs. Verder zijn bij het project twee installatiebedrijven betrokken: Klein Poelhuis uit Hengelo (O) en Air Quality Europe uit Enschede.

Akoestische slang
“Er is gekozen voor de Panflex Master Iso Aks omdat deze voor dit project de beste akoestische slang is”, geeft Kale aan. De Master Iso Aks is een flexibele akoestisch geïsoleerde ventilatie-slang die is voorzien van een dunne non-woven binnenslang van polyester. Dit voorkomt dat glaswoldeeltjes in de luchtstroom terecht komen. De slang heeft een hoge demping door de dikke isolatie en door de vele kleine gaatjes in de binnenhoes. Deze demping is in een breed frequentiespectrum, maar vooral in de lage tonen. Deze slangen hebben een overmaatse diameter van rond de 6 mm. Hierdoor zijn de ventilatieslangen gemakkelijker te installeren op de ronde, ovale of vierkante aansluitstukken van een rooster, ventiel of roosterplenum van een luchtkanaal. “ Het Geluidbureau, een dochteronderneming van Nieman Raadgevende Ingenieurs, heeft eerder de installatie gecontroleerd op geluid”, aldus Kale. “Met name bij de toevoerroosters was het geluid te hoog. Daarom is voor onze slang gekozen. Na plaatsing is het geluid opnieuw getest en er is een aanzienlijke verlaging gemeten. De installatie voldoet nu wel aan de normen en eisen die gesteld zijn. Het geluid moet namelijk onder de 30 dB komen en met de oude slang werd dit niet gehaald. Met de slang van Panflex is 27 dB gemeten. Daarmee blijft het geluid dus ruim onder de norm.”

Antibacteriële slangen
De nadruk ligt tegenwoordig op veiliger en schoon ventileren. Daarom zijn de slangen met antibacteriële coating, zoals de ongeïsoleerde AluGuard Plus, thermisch geïsoleerde IsoSoft Plus en de akoestisch geïsoleerde SonoSoft Plus, voor scholen en verzorgingshuizen met een centraal systeem veel gevraagd. “Dat een antibacteriële slang in een centraal systeem geplaatst wordt, heeft te maken met onderdruk die kan ontstaan”, legt Kale uit. “Als dat gebeurt wordt de vieze lucht niet afgezogen maar juist teruggeblazen in de klas of ruimte. Door bij het rooster van de retourleiding een antibacteriële thermische geïsoleerde slang met nanozilver te plaatsen, wordt 99 procent van de bacteriën en schimmels afgebroken. Ze komen dus niet meer terug in de ruimte.” De slang met nanozilver zorgt voor een veilige en schone lucht zonder geur. Het nanozilver heeft geen effect op het milieu waardoor het volledig ecologisch is. Door de antimicrobiele werking zijn er minder klachten als hoofdpijn, vermoeidheid, slaapproblemen en longaandoeningen. “Dit is één van onze speerpunten”, zegt Kale. “De komende maanden brengen we deze slang onder de aandacht.”  De Panflex ventilatieslangen zijn sterk en flexibel. Dit zorgt voor meer installatiegemak, tijd- en kostenbesparing. 

WTW-pakket
“Ons nieuwe wtw-pakket dat we gelanceerd hebben, is speciaal samengesteld voor de installateur om een snelle een eenvoudige installatie mogelijk te maken. Het pakket bestaat uit twee akoestische slangen en twee thermische slangen”, legt Kale uit. “ Dit zijn twee thermisch geïsoleerde ventilatieslangen voor de koude lucht en twee akoestisch geïsoleerde ventilatieslangen voor de warme lucht. De slangen zijn al aan één zijde afgetapet om ze direct op de wtw-unit aan te kunnen sluiten. Verder bevat het pakket rvs slangklemmen en een rol Alutape waarmee het pakket eenvoudig te installeren is. Het pakket bevat alle benodigde onderdelen. Ze zijn al op maat gemaakt en zijn voorzien van de juiste afwerking. Het aansluiten van de akoestisch en thermisch geïsoleerde slangen is hierdoor in een handomdraai gebeurd. Het voordeel is dat je met één artikelnummer alles compleet hebt.” 

Geluid
Sinds het coronavirus speelt behalve ventilatie ook geluid bij ventilatie een belangrijker rol. “Mensen werken meer thuis en geluid is een issue geworden”, geeft Kale aan. “Het geluid irriteert de mensen. Daarom zorgen we ervoor dat dit zoveel mogelijk weggenomen wordt. Bij een unit heb je akoestische slangen en een ringleiding naar de zakleiding. Het is belangrijk om het geluid op twee plaatsen weg te nemen, bij de bron en bij de zak-leiding. Vaak zie je dat het geluid alleen bij de bron weggenomen wordt. Wij adviseren dit beiden te doen.”

Adviseur en kennispartner
“We worden niet meer alleen als producent en leverancier gezien, maar ook steeds meer als adviseur en kennispartner”, aldus Kale. “Zo worden we vanaf het begin in het verhaal meegenomen. Dat is belangrijk. De installateur wil weten of het systeem dat ze voor ogen hebben technisch ook gemaakt kan worden, maar ook of het onderhoudstechnisch kan. Want onderhoud is ook een voornaam aspect.”

Onderhoud 
Het is duidelijk dat een ventilatiesysteem onderhouden moet worden. “We merken dat daar steeds serieuzer naar gekeken wordt”, laat Kale weten. “Bij woningbouwverenigingen wordt dit allemaal wel geregeld, maar bij de particuliere markt moeten de mensen het zelf regelen. Bij mechanische ventilatie worden de kanalen vaak over het hoofd gezien. Zolang een installatie werkt, denken ze dat het allemaal wel in orde is. Maar nu mensen meer thuiswerken, zien we dat dit beeld aan het veranderen is. Mensen schenken meer aandacht aan het klimaat in huis. Verwarmen is geen probleem maar koelen en ventileren is in een woonhuis vaak niet op orde. Dat merken de mensen nu ze hele dagen thuis aanwezig zijn.” Gemiddeld is bij een centraal afzuigsysteem om de vijf jaar onderhoud nodig waarbij de slangen met een stofzuiger uitgezogen worden. De afzuiging blaast de lucht naar buiten toe. Er gaat stof van de woning mee dat zich in het afzuigsysteem kan verzamelen. Dat moet op zijn tijd schoongemaakt worden.” 

Flexibele rookgasafvoer
Panflex heeft ook alles in huis voor de afvoer van rookgas. Bij de HR cv-ketels van tegenwoordig  is de afvoerzijde meestal ventilator-gestuurd. Dit geeft vrijwel altijd condensvorming. Wanneer er voor de rookgasafvoer een bestaand bouwkundig kanaal wordt gebruikt, moet hierin een binnenvoering worden aangebracht. Speciaal hiervoor heeft Panflex het Inox 1 Gastec QA-rookgasafvoersysteem ontwikkeld. De roestvaststalen Inox flexibele rookgasafvoerslangen vormen de basis van dit systeem. “We zijn sterk in de gestapelde bouw”, zegt Kale. “We leveren tegenwoordig ook de SafeFit met dak- en muurdoorvoer. We zijn specialist in flexibele aansluitingen voor concentrische ketelaansluiting.” 

Productontwikkeling
Panflex is continu bezig met productontwikkeling. “We leveren complete pakketten met toebehoren zoals ophangmateriaal”, geeft Kale aan. “In 2023 moeten kantoorgebouwen minimaal het c-label hebben. Daar is nu ook veel werk in te doen. Ook daarvoor gaan we producten leveren, zoals inspectieluiken, ventilatieroosters, terugslagkleppen en volumeregelaars. Dit is een aanvulling op ons assortiment.”

Tekst: Carla van der Meer
Foto’s: Van Emst vakfotografie

Nieuwsoverzicht