Thermisch of akoestisch isoleren

De aanhoudende onrust op de markt zorgt de laatste jaren voor flinke stijgingen in de energieprijzen. Daarom zijn we allemaal hard op zoek naar manieren om deze kosten zo laag mogelijk te houden en energie te besparen, daar waar mogelijk. Naast dat energie besparen goed voor de portemonnee is, is het ook een goede stap naar een groenere wereld. De isolerende ventilatieslangen van Panflex zijn te verkrijgen met thermische isolatie en akoestische isolatie. Er zit echter wel degelijk een belangrijk verschil tussen deze geïsoleerde ventilatieslangen. De twee soorten geïsoleerde ventilatieslangen door elkaar gebruiken, is vaak niet bevorderlijk voor de werking.

Voorkom een stinkende geur

We merken dat er vaak geen goed onderscheid wordt gemaakt tussen akoestische en thermische isolerende ventilatieslangen. Dit is zonde, want dat komt de werking vaak niet ten goede. Het verschil tussen deze twee isolatiemethodes is wel degelijk van belang. Als u een akoestische ventilatieslang gebruikt met het doel om thermisch te isoleren, dan is de kans groot dat er vocht door de gaatjes in de binnenslang, die bestaat uit isolatiewol, komt. Na verloop van de tijd gaat dit stinken en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Houd rekening met de diameter

Daarnaast is het ook belangrijk te onthouden dat een kleinere diameter van de akoestische geïsoleerde ventilatieslang een betere invoegdemping geeft dan een grotere diameter. Bovendien geeft een langere lengte van de akoestische geïsoleerde ventilatieslang een betere invoegdemping dan een kortere lengte.

Het verschil tussen een thermische en akoestische geïsoleerde ventilatieslang

Het verschil tussen de twee soorten ventilatieslangen zit hem in het verschil qua materiaal constructie. De binnenslang van onze akoestische ventilatieslangen zijn geperforeerd met gaatjes. Door de gaatjes in de binnenslang wordt het geluid in de isolatiewol gedempt. Bij het creëren van een comfortabele en stille omgeving bij de ventilator, is zowel thermische als akoestische isolatie in ventilatieslangen nodig. De thermische isolatie vermindert het energieverbruik en de akoestische isolatie vermindert de geluidsoverdracht.

Thermisch geïsoleerde ventilatieslangen

Het doel van de thermisch geïsoleerde ventilatieslangen is het tegengaan van warmte- of koudebrug. Het voorkomen van het weglekken van de gewenste temperatuur bespaart een hoop energie, en dus geld. Ook zorgt dit voor een groenere wereld, omdat u minder energie gebruikt in vergelijking met niet-geïsoleerde ventilatieslangen. Een win-winsituatie dus!

Akoestisch geïsoleerde ventilatieslange

De akoestisch geïsoleerde ventilatieslangen zijn geschikt om het geluid van de ventilator in het ventilatiesysteem te dempen. De demping van de geluidsgolven voorkomt de overdracht van geluid tussen de ventilator en de ruimte waar het ventilatiesysteem zich in bevindt. Deze geïsoleerde ventilatieslangen voorkomen een hinderlijk geluid en zorgen voor een stille en rustige ruimte.